czwartek, 17 stycznia 2013

Domowa pizza jak z pizzerii

Dość niedawno zamieściłam tu przepis na taką typowo domową pizzę . I jako, że danie to, praktycznie parę razy w miesiącu pojawia się u mnie na stole mój dzisiejszy wpis będzie zawierał przepis na pizzę jaką spotkać można w dobrych pizzeriach! Bo cała tajemnica tkwi w pieczeniu pizzy… Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia do pizzy to nic nie szkodzi! Dzięki temu przepisowi otrzymasz idealną pizzę rodem z najlepszej restauracji. Pizza smakuje jak..., jak wspomnienie z Włoch…

Domowa pizza jak z pizzerii

Składniki na ciasto:


450-500g mąki pszennej
1  szklanka ciepłej wody
0,5 kostki drożdży babuni (50g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich (Opcjonalnie)

Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm.

Moje składniki:

25 dag sera żółtego mozzarella
20 dag plasterków szynki
30 dag pieczarek
2 cebule (biała i czerwona)
1 duża papryka czerwona
Oliwki zielone

Przyprawy na wierzch pizzy: Oregano, słodka papryka

Domowa pizza jak z pizzerii

Sposób przyrządzenia:


Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody (woda nie może być gorąca bo „zabije” nam drożdże!) i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy - wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni (mi wyszło troszkę ponad 500 g mąki). Ciasto polecam przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.
Następnie wyrośnięte ciasto, podzielić nożem na pół. Pierwszą partię równomiernie rozłożyć na papierze, tak aby otrzymać w miarę kształtne koło.
Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, ser mozarella i pozostałe składniki.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. [Jeśli, nie macie nikogo do pomocy, aby trzymając blachę, ktoś zsunął Wam pizzę - polecam zrobić tak: papier z pizzą przełożyć/zsunąć na ruszt, a następnie z rusztu łatwiej będzie Wam ją zsunąć papier z pizzą bezpośrednio na gorącą blachę.]
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Z kolejną porcją ciasta postępujemy tak samo - polecam przygotować drugą pizzę w trakcie pieczenia się pierwszej.

Do pizzy polecam tez mój sos czosnkowy!

Domowa pizza jak z pizzerii

Domowa pizza jak z pizzerii

Podobne posty:

74 komentarze:

  1. Smakowicie to wygląda ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. A Paula powiedziała, że pizza lepsza niż w odwiedzanej przez nią pizzerii:-)
    Również potwierdzam, że jest bardzo dobra!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu kurcze aż mam ochotę :( Kierunek Zabrze i to już!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiliśmy z Madzią pizze, ciasto rewelka, obiadam się teraz nią na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pizza wygląda wyśmienicie, a na ile minut ciasto należy odstawić do wyrośnięcia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto odstawić na około 15-20 minut (ja odstawiam je w okolice kaloryfera:)), akurat mamy czas na przygotowanie pozostałych składników!

      Usuń
  6. Nie powiem - pizza zapowiada się niesamowicie smacznie! Na zdjęciach wygląda prawie identycznie, jak moja ulubiona z Dominium :)
    Dziś popołudniu - walczę! Będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto rewelacja :) właśnie jesteśmy po konsumpcji. pozdrawiamy autorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. CHyba odmroże dziś drożdze...:)
    m.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza lepsza niż w niejednej pizzerii

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda lepiej niż z pizzerii ;D Też sobie jutro zjem! ale niestety takiej chyba nie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktyka czyni mistrza! :)
      Ale jeśli się zrobi tak jak jest w przepisie... to powinny wyjść dwie pyszne 35-40cm pizze! / Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witaj Niula! Zrobiliśmy pizzę według Twojego przepisu - wyszła przepyszna i to już za pierwszym razem :) POLECAMY WSZYSTKIM AMATOROM PIZZY :) Pozdrawiamy Asia i Marek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że pizza się udała i Wam smakuje! :)

      Ja już od dawna nie chodzę po pizzeriach, tylko sama w domu robię, a znajomym i rodzinie bardzoo smakuje... :)

      Pozdrawiam Was serdecznie!

      Usuń
    2. Wyglada przepysznie! Na pewno zrobie!

      Usuń
  12. Tka tylko czy po wymieszaniu drozdzy i wody tez trzeba odstawic .czy mozna juz mieszac składniki/

    OdpowiedzUsuń
  13. Po rozpuszczeniu drożdży od razu przesiewamy mąkę - nie czekamy - odstawiamy już dobrze wyrobione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To znowu ja ja anonimowy :)
    a na ile tak odstawic ciasto na 1godz czy pół do wyrosniecia .czy mniej ?:)
    Mam w sumie 3 przepisy ale chyba spróbuje ten.A w rogi ciasta zawijac ser .Czylepiej nic nie robic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na pół godzinki będzie odpowiednio!
      Musi być w miarę ciepło - ja zazwyczaj odstawiam miskę z ciastem w okolicach kaloryfera lub płyty gdzie wcześniej było coś gotowane. W tym czasie kroje wszystkie składniki i wychodzi idealnie [tak nieskromnie ale..] (zresztą widać na zdj;)) Ser w rogach jak najbardziej można, ale sugeruje za pierwszym razem wypróbować bez serowych krawędzi ;)

      Usuń
  15. Chejka.Juz po posiłku.
    Co do ciasta to jest 1 klasa.Chrupiace ,nie za cienkie ,nie za grube .W sam raz takie jak powinno byc.wyrosło znakomicie .Podzieliłem na dwie kulki rozwałkowałem i dalej juz z górki :) Poniewaz wszystko miałem przyszykowane...
    Moze troszke aby przesadziłem z składnikami.Troszke dałem za duzo.Ale smakowało.Nastepnym razem dam niej :)

    Podstawa pizzy to ciasto.A to z twego przepisu to rewelacja.
    Piekłem w piekarniku 240 stopni z termoobiegiem niecałe 10 min.

    Pizza dodana do ulubionych.
    Dzięki i Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pizza się udała! :) i stała się Ulubioną!

      Fakt czasami dać mniej składników daje jeszcze lepszy efekt ;-)

      Usuń
  16. No fakt.Człowiek uczy sie całe życie czegos nowego :)
    Ale najważniejsze ze sie udało .Dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza super polecam przepis !!!! Udało mi sie za pierwszym razem zrobic taka pizze jak w pizzerii i to wlasnie z tego przepisu. Dziekuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  18. Pizza rewelacja , to była moja pierwsza własnoręcznie zrobiona pizza i wyszła prze pyszna :) Przepis super :) Dziękuje za wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. wspanialy przepis pizza wyszla znakomita;))
    Pozdrawiam;**Bylo pysznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ apetycznie wygląda mniam :) piękne zdjęcia podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Juz nigdy wiecej kupnej! Ta pizza jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne ciasto!Dodatki można modyfikować, ale ciasto to podstawa!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nabrałam ochoty ale nie wiem ile powinnam piec jeśli nie mam piekarnika z termoobiegiem (jeszcze nie mam) żeby pizza była idealna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi! Bez termoobiegu pizze piec w temp. 220-230st C przez 15-20minut - Pierwszą trzeba obserwować przy drugiej już będziesz wiedzieć :)

      Usuń
  24. Pizza pierwsza klasa! :)
    Piekłam dłużej niż 10 minut,ale to pewnie wina mojego kołowatego piekarnika :)
    Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam pizze dać na ruszt i następnie zjeść , czy dać do piekarnika ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pizza! Przepis dodaję do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  27. a jak zrobić sos pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszniuka, chrupiąca! Pizza smakuje jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Fantastyczna! Zrobiłam z mąki pszennej razowej, przesianej. Cud miód!!!

    OdpowiedzUsuń
  30. http://dietatopodstawa.com.pl/masa/domowa-pizza-jak-z-pizzerii-przepis/
    To mój przepis, jak oceniasz :)?

    OdpowiedzUsuń
  31. A jak zrobić sos pomidorowy ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki:

      1 puszka z pomidorami
      1 średnia cebula
      1-2 ząbki czosnku
      1-2 łyżka oliwy

      Przyprawy:
      szczypta soli, pół łyżeczki cukru(opcjonalnie miód), pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano

      Sposób przygotowania:

      Cebulę drobno pokroić. Do małego garnka wlać oliwę i zeszklić cebulę. Po kilku minutach do cebuli przecisnąć ząbki czosnku. Do garnka dodać pomidory z puszki (już gotowe - pokrojone) dobrze doprawiamy; tak aby sos nie był zbyt kwaśny - do smaku. Gotujemy na małym ogniu całość tak długo, aż dobrze zgęstnieje i sok z pomidorów odparuje. Pomidory w trakcie gotowania powinny się rozpaść.

      Ja często zamiast sosu po prostu na spód pizzy daję ketchup :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam.Ciasto na pizzę przepyszne. ��
      Ja natomiast jeśli chodzi o sos to daję passatę pomidorową 250g np.Cirio,łyżeczkę suszonego oregano i bazylii,płaską łyżeczkę soli i jak kto chce ząbek czosnku wyciśnięty. Wymieszam, nie gotuję! I na pizzę! Przepis mam od znajomego Włocha z Florencji ��. Pizza jest pyszna z tym sosem. Pozdrawiam.

      Usuń
  32. Bardzo dziękuję :) wypróbuję pizzę Pani przepisu :) dam znać jak poszło :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Próbowałaś ciasto z mniejszej ilości drożdży? Np. 5 gramów drożdży na 500 gramów mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to nie próbowałam... Ten przepis jest dla mnie 'święty' jeśli chodzi o proporcje; przepis na ciasto jest od mojej mamy i w dodatku taki że zawsze pizza wychodzi idealnie...! :) wiec z tej kwestii ja nie eksperymentowałam

      Usuń
  34. Pizza ideoloooo !!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Pizza przepyszna!!!!!! Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  36. Trochę zmodyfikowalem rozpuszczenie drożdży zmieszalem wodę z mlekiem pół na pół. Ciasto pierwsza klasa :) Piekłem w 240 stopniach na termoobiegu niecałe 10 min,jako podkład dałem passatę z bazylią, oregano i mieszanką ziół kuchni włoskiej, trochę cukru i soli całość zagotowalem żeby odparowac wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to właśnie chodzi w kuchni :) aby 'budować smak'; modyfikować po swojemu dobre i przede wszystkim sprawdzone/pewne przepisy.
      Świetny pomysł z passatą - musiała smakować... ;-)

      Usuń
  37. Pizza rzeczywiście smakuje jak z pizzerii. Super przepis - polecam 😊 🍕

    OdpowiedzUsuń
  38. Dzisiaj poraz kolejny pizza króluje na moim stole ;) goście są zachwyceni i każdy pyta o przepis - poleciłam bloga ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Przyznaję, że wypróbowałam wczoraj ten przepis i wyszło super :) Dodałam tylko trochę "zieleninki", bo uwielbiam pizzę z dodatkiem rukoli :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Przerobilem wiele przepisów z sieci, zdecydowanie najlepszy. Z tym przepisem chyba juz ok 10 sztuk wykonałem i jest swietna, zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  41. witam.pieczemy w piekarniku góra dół czy tylko dół?

    OdpowiedzUsuń
  42. Pizza wygląda genialnie, muszę wypróbować ten przepis, ale zastanawia mnie kwestia pieczenia mimo wszystko. Myślę nad zakupem kamienia do pieczenia pizzy, czytałam o nim m.in. tutaj https://abcporady.pl/kamien-do-pizzy-wloskie-pomidory-oryginalny-parmezan-jak-jeszcze-lepiej-zrobic-pizze/ i podobno na prawdę poprawia smak. W zwykłej blasze zdarza mi się przypalić spód, może na kamieniu tak się nie stanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 100 % pizza się nie przypali; gdy się użyje dobrego papieru do pieczenia posmarowanego odrobiną oliwy. Polecam wypróbować ten sposób przed zakupem ;-) Pozdrawiam

      Usuń
  43. Pytanie... czy pieczarki trzeba wczesniej przesmażyć ? ja zawsze tak robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Nie trzeba ale mozna. Ja przynajmniej tez tak robie. Podsmazam cebule i pieczarki do monentu az wyparuje woda. Jednak sa rozne " szkoly" stad nie narzucam;-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda po prostu obłędnie, na prawdę jak z pizzerii. Ciasto jest kruche czy bardziej pulchne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest takie w punkt*. Nie jest takie grube, gdzie czuć drożdże, ale też nie jest bardzo kruche. Jest w sam raz - też nie warto pizzy za bardzo obciążać składnikami bo wtedy tylko krawędzie będą wyrośnięte a środek będzie cieniutki. Polecam też pieczarki podsmażyć aby pozbyć się nadmiaru wody - wody, która niepotrzebnie może rozmiękczyć ;-) naszą pizze (tylko w przypadku gdzie pieczarek jest sporo)
      Moja "szybka" odp. związana jest z drobną usterką jaka spowodowała brak powiadomień o nowych komentarzach...

      Usuń
  46. Hej! czy zamiast wody do ciasta można dać mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze można. Ja jednak wole na wodzie. Na mleku rozpuszczam drożdże gdy robię rogaliki, drożdżówki itp

      Usuń
  47. Mega pyszna :) robilam dzisiaj i jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  48. Rewelacyjna ... Dziękuje . Na stałe zagości juz u Nas 😃

    OdpowiedzUsuń
  49. Polecam serdecznie sprawdzić sobie mąkę od https://basiazsercem.pl/ jeśli zależy Wam na tym, aby pizza wyszła najsmaczniejsza. Ja starannie dobieram składniki do takiej domowej pizzy, ponieważ wszystko jest bardzo ważne w tym, aby był dobry smak.

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam Czy ciasto jest grube ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest takie w punkt. Nie za cienkie, nie za grube.
      Nie jest to taka "domowa pizzy mamy" gdzie ciasto wychodzi grube jak foccacia i nie jest to ciasto cienkie, że wszystko z pizzy spadła...

      Usuń
  51. Robię już kolejny raz, jest przepyszna, najlepsze ciasto ever ������

    OdpowiedzUsuń
  52. Czy można użyć mąki żytniej? :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Pizza wymiata!Pyszna i bardzo prosta w robocie.

    OdpowiedzUsuń
  54. WITAM, _a ja mam pytanie _na której wysokości piekarnika pieczemy pizzę:)

    OdpowiedzUsuń