poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto bananowo-kawowe

Obiecuje tu i teraz, że już nigdy nie pójdę do sklepu bez karteluszki z listą zakupów! Później to się kończy tak jak tym razem... tuzin bananów! Ale spokojnie! Spożytkowane zostały bardzo dobrze... sesese ;) Upichcone zostało po raz kolejny ciasto o smaku bananowym.
Właśnie teraz konsumuje jeszcze swój kawałek, rozkoszując się kęs po kęsie...
U mnie w pracy, ciacho wszystkim bardzo smakowało i rozeszło się migusiem - zatem to byłoby na tyle...
Jego szybkie zniknięcie mówi to samo za siebie! ;-) Polecam.


Składniki na biszkopt kakaowy:


5 jajek
100-130 g cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej (40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 płaskich łyżek ciemnego kakao (50 g)
Szczypta soli

Składniki na krem bananowy:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
3-4 banany
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50 g dropsów czekoladowych

Składniki na śmietankę kawową:


500 ml śmietanki 30%/36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 banan
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam kawy o smaku bananowym)


Sposób przygotowania:


Biszkopt kakaowy: Białka ubić ze szczyptą soli przy tym stopniowo dodając cukier. Gdy już białka będą sztywne, dodać pojedynczo żółtka wciąż ubijając. Następnie przesiewać mąkę, kakao i proszek, przy tym miksować całość na bardzo wolnych obrotach lub delikatnie mieszać dużą łyżką. Masę wylać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i boki posmarować masłem) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez około 25 minut. Po tym czasie nie wyciągać od razu ciasta, aby po prostu nie opadło. Jest to ciasto biszkoptowe i ma do tego tendencje, więc lepiej pozostawić je przez pewien czas w uchylonym piekarniku. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuścić w 130-150 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć.
Krem bananowy: do miski wrzucić kostkę masła i z cukrem pudrem ucierać do uzyskania puszystej masy. W innym naczyniu rozgnieść na papkę banany. Następnie w wysokim, wąskim naczyniu przy pomocy ręcznego blendera połączyć ze sobą krem z masła i banany tak aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Na koniec do tej masy wlać połowę lekko tężejącej żelatyny, dodać czekoladę, wymieszać dokładnie  i całą masę włożyć do lodówki na około 10 minut.
Śmietanka kawowa: Śmietankę ubić i gdy zacznie gęstnieć/robić się sztywniejsza dodać cukier puder i kawę. Pod koniec ubijania do śmietanki dodać drugą połowę żelatyny i włożyć ją do lodówki na 5-7 minut.
Składanie ciasta: Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę bananową, masę przykryć drugą częścią biszkoptu. Banan pokroić w małą kosteczkę, następnie rozłożyć na wierzch. Na banany wyłożyć śmietankę kawową, dekoracyjnie wyrównać i włożyć ciasto najlepiej na całą noc.


niedziela, 26 kwietnia 2015

Makaron z karczochami i chorizo

Karczochy, karczochy i jeszcze raz karczochy! Bardzo przypadły mi do gustu... przyznam się, że wcześniej ich nie jadłam, bo w PL nie są one produktem łatwo dostępnym - wiadomo: taki mamy klimat ;-) Swoją przygodę z nimi rozpoczęłam w Hiszpanii. Początkowo nie wiedziałam co z nich można wyczarować, jak się z nimi w ogóle obchodzić!?
Jednak po jednym, nieśmiałym pytaniu, pani sprzedawczyni a także ludzie w kolejce pośpieszyli mi z pomocą i przepisami!
[I tu dygresja: uwielbiam tzw. południowców; przesympatyczni ludzie i do tego ich otwartość.... Taka mega pozytywna przypadłość tamtejszych ludzi bardzo mi odpowiada - może po prostu mają za dużo słońca?!]
Po gradzie odpowiedzi, ruszyłam do kuchni. Tak powstało pyszne i bardzo sycące danie rodem z Hiszpanii. Były karczochy, było chorizo i była barra de pan z dobrą oliwą - całość bardzo kompletna i smaczna. Polecam bawić się w kuchni i bawić się smakiem! ;-))


Składniki:


500 g makaronu tagliatelle
350 g passaty/sosu pomidorowego (można użyć pomidorów z puszki)
6-7 karczochów
3 ząbki czosnku
1 cebula
70 g kiełbasy chorizo
150 g szynki
150 ml białego wina
1/2 cytryny
Przyprawy: sól, pieprz czarny


Sposób przygotowania:


Rozpoczynamy od przygotowania karczochów: do dużej miski/garnka wlać ok. 3 litry wody, cytrynę pokroić w plastry wrzucić do miski z wodą. Z karczocha odkroić łodygę, oderwać zewnętrzne liście, koronę odkroić, następnie karczocha przekroić na pół i wyciąć meszek, który się znajduje w środku serca. Obrane w taki sposób karczochy wkładać od razu do wody z cytryną, tak aby nie ciemniały. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę, chorizo i szynkę pokroić w kosteczkę/paseczki. Do głębokiej patelni wlać trochę oliwy, podgrzać, dodać pieprzu i szczyptę soli i wrzucić karczochy - podsmażyć je przez około 10-15 minut. W tym czasie do karczochów dodać cebulę(można wrzucić ją trochę wcześniej), chorizo, szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach, do składników dolać wino, a następnie czekać aż prawie całe odparuje. Następnie do całości dodać passatę pomidorową (ja użyłam gotowego produktu hiszpańskiej marki: Tomate Frito) i pozwolić aby sos zaczął delikatnie gęstnieć. [Przy zastosowaniu pomidorów z puszki należy jeszcze dodatkowo całość przyprawić odrobiną cukru]. Przed końcem jeśli będzie taka potrzeba sos doprawić i podawać gorący z makaronem.


Podobne posty:

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ciasto bananowe "Bananowa Wyspa"

Ciasto 'Bananowa Wyspa" - po raz drugi na blogu! Taki update*!
Postanowiłam przygotować to ciacho ponownie, bo smakuje naprawdę pysznie. Do poprzedniego przepisu zostały wprowadzone pewne zmiany i ciasto wyszło rewelacyjnie... Ciasto to kształtem przypomina kopiec kreta - taka mała inspiracja;-) Można śmiało powiedzieć, że to taka alternatywa dla typowego kopca, bo przecież fajnie jest zaskoczyć swoich gości czymś nowym! Zatem, bardzo polecam wypróbować ten przepis! Przyjemnego dnia :)


Składniki na ciasto:


4 jajka
100g cukru
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody
1 budyń śmietankowy/waniliowy
Szczypta soli

Składniki na masę:


250 g sera białego półtłustego
250 g serka mascarpone
200-250 ml śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny
3-4 banany
Sok z połowy cytryny
5-6 łyżek cukru pudru
Łyżeczka cukru waniliowego
0,5 słoika dżemu z owoców leśnych (ok. 100g)
0,5 tabliczki białej czekolady

Opcjonalnie/dodatkowo: 

kokos, zagęszczone mleko z tubki


Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i wodę, wszystko miksować na wysokich obrotach przez minutę, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując całość jeszcze przez 2 minuty. Do masy jajecznej przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku i wszystko łączyć ze sobą na bardzo wolnych obrotach. Do tortownicy (24-26cm)-spód wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180st C przez około 30 minut. W tym czasie żelatynę dokładnie rozpuścić w 100-120 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć.  Do miski wrzucić ser biały, 3 łyżki cukru pudru i przy pomocy miksera uzyskać gładką konsystencję. Do tej samej miski przełożyć ser mascarpone i dobrze je ze sobą połączyć. W innym naczyniu na sztywno ubić śmietanę z cukrem pudrem. Następnie jeden banan pokroić w małą kostkę i skropić je odrobiną sokiem z cytryny. Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i na kilka minut włożyć całość do lodówki. Do miski z serem dodać banany i ostrożnie wymieszać, następne dodawać porcjami ubitą śmietaną i łączyć wszystko delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy – odstawić na ok. 5-10 minut do lodówki. W tym czasie ostudzony spód biszkoptowy wydrążyć tak, aby zostawić 1-1,5 cm grubości spodu i boków. Otrzymane okruchy jeszcze bardziej rozdrobnić i zostawić na posypanie wierzchu. Spód posmarować dżemem a następnie ułożyć banany przekrojone wzdłuż i obtoczone w soku z cytryny. Na banany wyłożyć masę serowo-bananową, wyrównać i posypać okruchami i białą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Dodatkowo można brzegi ciasta polać mleczkiem zagęszczonym i posypać kokosem.



Podobne posty:

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi

Promocja na banany była! Pomyślałam: zrobię chlebek bananowy, w pracy się ucieszą! Tak też się stało:) Wszystkim bardzo smakowało i zebrało same pochwały, więc musi się tu dzisiaj znaleźć!
Często robię to ciacho, bo bardzo je lubię, czasami jeszcze bardziej sobie dogadzam bo smaruje je kremem orzechowym...ale to już jest rozpusta na całego;-) Przepis ten jest bardzo prosty i szybki! Bez problemów można go zrobić nawet nie używając miksera, zatem w warunkach studenckich także się sprawdza. Polecam!


Składniki na ciasto:


1/3 kostki masła (ok. 70 g)
150 g cukru
2 jajka
4 duże, dojrzałe banany
3-4 łyżki mleka
150-160 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
50 g dropsów czekoladowych
50g posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i cynamon. Do innej miski wrzucić miękkie masło i utrzeć je z cukrem. Następnie wbić jajka i miksować przez moment. Banany widelcem zgnieść na papkę i wrzucić do składników wcześniej ucieranych – dobrze wszystko połączyć. Później do masy stopniowo przesypywać składniki suche i miksować do czasu aż masa będzie jednolita. Do ciasta wrzucić dropsy/kawałki czekolady i orzechy. Dużą formę (keksówkę 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 160-170 st C przez około 1h 10 minut – do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze 30 minut piec chlebek zakryty folią aluminiową, tak aby zbyt wcześniej wierzch się nie zarumienił; po tym czasie folie ściągnąć. Upieczony chlebek zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.


Podobne posty:

piątek, 10 kwietnia 2015

Sałatka z jarmużem i mango

Zielone złoto ponownie na stole! Tym razem w formie zdrowej sałatki. Proponuję na lekki obiad miks z jarmużu, mango, papryki i prażonym słonecznikiem - ja osobiście się zakochałam w takim połączeniu. Gdy za oknem mocno świeci słonce, prawdziwą wiosnę powoli się zaczyna odczuwać to sałatka ta smakuje jeszcze lepiej! :)Polecam wypróbować!


Składniki:


5-6 liści jarmużu
pół dojrzałego mango
6 małych papryczek zielonych
2 łyżki łuskanego słonecznika

Przyprawy:


2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

1 łyżeczka nasion chia


Sposób przygotowania:


Liście jarmużu dokładnie opłukać, odkroić całe łodygi i porwać liście na mniejsze kawałeczki. Mango obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Papryczki pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię i podprażyć delikatnie słonecznik. W małym naczyniu wymieszać oliwę z przyprawami. Do miski wrzucićsa wszystkie przygotowane wcześniej składniki, polać oliwą z przyprawami i dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo posypałam sałatkę nasionami hiszpańskiej szałwi - chia.


Podobne posty:

czwartek, 9 kwietnia 2015

Ciasto kopiec kreta - pole kreta

Ciasto 'Kopiec kreta' robiłam i jadłam już wielokrotnie w standardowej i dobrze wszystkim znanej formie...tj. w kształcie kopca. Tym razem potrzebowałam jednak większej ilości ciasta - potrzebowałam dużej blachy pysznego ciasta i w tej sytuacji wyszło pole kreta ;-) Ciasto jest bardzo orzeźwiające, dobrze smakuje i ma jedną wadę... znika bardzo szybko :)


Składniki na ciasto:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajka

Składniki na nadzienie:


800 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
300 ml napoju mlecznego o smaku bananowym (użyłam napoju firmy: Müller)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (można dać mniej)

Dodatkowo:

6-7 dużych bananów
Sok z 1/2 cytryny


Sposób przygotowania:


Ciasto: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić o ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (40x25), przelać masę na ciasto i piec je przez 40 minut w temperaturze 160 st C. Po tym czasie odstawić ciasto do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić w 2 /3 wysokości, górną(mniejszą) część rozdrobnić na okruchy.
Masa: Żelatynę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody – odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. Po pewnym czasie, do miski przelać napój bananowy oraz lekko tężejącą żelatynę i dobrze je ze sobą połączyć – włożyć do lodówki. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno; stopniowo dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodać wcześniej przygotowany tężejący napój bananowy, startą na tarce czekoladę gorzką i dokładnie połączyć – na kilka minut masę włożyć do lodówki.
Składanie w całość: Banany obrać, pokroić wzdłuż na połowę i skroić wszystkie sokiem z cytryny. Na cieście poukładać banany, następnie wyłożyć masę bananową i wierzch posypać rozdrobnionym ciastem. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


Podobne posty:

czwartek, 2 kwietnia 2015

Potrawka z kurczaka w warzywach

Gdy za oknem panuje tak słoneczna aura jak dziś i rozciąga się taki cudowny błękit.... to chce ten dzień wykorzystać w pełni! Dlatego też dziś propozycja na kolorowy, dość szybki i przede wszystkim smaczny i bardzo aromatyczny obiad. Potrawka z kurczakiem w warzywach jest świetnym pomysłem dla wszystkich którzy gustują w daniach z warzywami duszonymi takimi jak leczo czy ratatouille. Takie danie świetnie też zda swój egzamin na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne jako późna kolacja...
Nie ma co się dalej rozpisywać... Przepis jest wypróbowany i po prostu polecam go bardzo! Pa! :)


Składniki:


600 g  filetu z kurczaka/indyka
200 g kabanosów wieprzowych
3 papryki (najlepiej 3 kolory)
2 cebule
3 ząbki czosnku
400 g pieczarek
6 dużych łodyg selera naciowego
1 cukinia
2 puszki pomidorów w kawałkach lub gotowej passaty
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka lub ostra


Sposób przygotowania:


Filet opłukać, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, delikatnie podsmażyć mięso i odstawić na bok. Następnie papryki pokroić w paski, pieczarki w ćwiartki, cukinię w kostkę, seler oraz kabanosy pokroić na grubsze plasterki. Cebulę poszatkować. W dużym garnku podgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy, na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykę i cebulę - podsmażać przez około 5 minut od czasu do czasu przemieszać. Do garnka po tym czasie dorzucić kawałki podsmażonego wcześniej filetu, kabanosy i pieczarki. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - po kilku minutach, całość zalać wodą mineralną (ok. 1/2 szklanki). Po 10 minutach wrzucić seler oraz cukinię; zalać całość passatą, doprawić według uznania i na małym ogniu dusić wszystko do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie(ok. 30 minut). Potrawkę podawać ze świeżym pieczywem.


Podobne posty:

poniedziałek, 30 marca 2015

Koktajl z jarmużu, kiwi i jabłka

W tak pięknym otoczeniu w jakim się teraz zespół BudujSmak'a znajduje chciałoby się już pozostać na zawsze! Mowa oczywiście o malowniczej i słonecznej Barcelonie... Tutaj nawyki żywieniowe od pierwszego dnia ulegają zmianie, oczywiście na lepsze! Bo przecież tu najmniejszy sklepik, bazarek w okolicy zamieszkania; oferuje tak szeroki, a jakże inny wybór warzyw i owoców, że nie sposób przejść obojętnie! Taką zdrową miksturę proponujemy na dziś! Jarmuż jest "zielonym złotem", zatem taki koktajl to idealny sposób na przyjęcie bomby witaminowej! Bardzo polecam.


Składniki:


3 liście jarmużu
1 dojrzałe kiwi
1 zielone jabłko
1 banan
sok z połowy limonki
200 ml wody mineralnej



Sposób przygotowania:


Liście jarmużu dokładnie opłukać, osuszyć a następnie wykroić z nich łodygi. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Kiwi oraz banan obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki wrzucić najlepiej do wąskiego i wysokiego naczynia, a następnie blenderować  całość do uzyskania gładkiej konsystencji.


Podobne posty:

sobota, 28 marca 2015

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

Dziś propozycja na sernik z musem brzoskwiniowym. Duża blacha pysznego sernika na murzynku pod orzeźwiającą słoneczną' warstewką! Sernik nie jest bardzo słodki, jest dość łatwy do zrobienia jednak jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Polecam na te wiosenne dni!


Składniki na kakaowy spód:


1 kostka masła (200 g)
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
5 łyżek kakao ciemnego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Składniki na masę serową:


1 kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
400 ml  śmietany 30%
2/3 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżeczka pasty waniliowej

Składniki na mus brzoskwiniowy:


3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
1 duża puszka brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:

200 g konfitury brzoskwiniowej


Sposób przygotowania:


Spód ciasta: W garnku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko - wszystko mieszać do momentu aż cukier się roztopi i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do przestudzonej masy kakaowej dodać żółtka, aromat oraz stopniowo przesiewać mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Na koniec do jednolicie połączonych składników dodać ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszać. Ciasto przelewamy do blachy(40x25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Masa serowa: W 200 ml gorącej wody dobrze rozpuścić żelatynę, odstawić aby przestygła, później włożyć do lodówki aby zaczęła delikatnie tężeć. W tym czasie, do miski przelać śmietanę, ubijać mikserem; gdy zacznie delikatnie gęstnieć powoli dodawać cukier puder wciąć ubijając do momentu aż będzie sztywna (uważać aby nie zrobić masła!) - wstawić do lodówki na kilka minut. Ser przełożyć do dużej miski, a następnie powoli dodawać do niego ubitą wcześniej śmietanę i na wolnych obrotach całość połączyć.  Do masy dodać lekko tężejącą żelatynę oraz pastę waniliową. Mus brzoskwiniowy: W 1l gorącej wody całkowicie rozpuścić galaretkę - odstawić aby przestygła, następnie włożyć do lodówki. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru syropu i przy użyciu blendera uzyskać mus. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć połączyć ją z musem i dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Spód ciasta posmarować równomiernie konfiturą, można jeszcze wcześniej dodatkowo skropić ciasto syropem z brzoskwiń. Następnie wylać masę serową i  odstawić ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na masę serową wylać mus brzoskwiniowy - ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Podobne posty:

wtorek, 3 marca 2015

Pancakes - przepis na 102!

Pancakes czyli naleśniki amerykańskie, są one w takiej właśnie formie spożywane w ogromnych ilościach za oceanem... Mnie akurat to nie dziwi, bo takie śniadania/obiady/kolacje - na słodko to ja mogę mieć codziennie!:) Pankejki* można podawać polane syropem klonowym, wszelkimi słodkimi sosami; pięknie wyglądają podane z owocami czy też konfiturami. Takie naleśniki świetnie też pasują do sosu gulaszowego, tylko należy pamiętać o zmniejszeniu ilości cukru przy przygotowywaniu ciasta! - tak sobie zażyczył mój mąż, który za słodkościami nie przepada... - wersja na słono bardzo mu smakowała... Poniższy przepis jest niesamowicie prosty do zapamiętania i wykonania, z poniższych składników wychodzi około 10-11 takich pysznych naleśników amerykańskich. Polecam na szybko i na słodko!


Składniki:


2 jajka
2 łyżki cukry
200 ml mleka
2 łyżki masła (30 g)
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
1 Duża szczypta soli

Opcjonalnie:

syrop klonowy
150 g borówek amerykańskich
1 banan

Sposób przygotowania:


Do miski wbić jajka, dodać cukier i mikserem lub trzepaczką ubijać jajka około minutę. Masło roztopić w mikrofalówce lub w małym rondelku. Do masy jajecznej dodać mleko, roztopione masło oraz ekstrakt – miksować przez moment. Następnie do masy wsypać odmierzoną ilość mąki, proszek do pieczenia oraz dodać szczyptę soli i ucierać do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Na rozgrzaną patelnię (można delikatnie posmarować patelnię niewielką ilością masła – wystarczy zrobić to raz, tylko przed pierwszym smażeniem) wylewać pół chochelki ciasta i piec pankejki z dwóch stron na delikatny złoty kolor.
Pancakes można podawać z cukrem pudrem, z owocami, z konfiturami itp.


środa, 11 lutego 2015

Faworki łaciate - faworki kakaowe

Faworki/chrust i pączki od kiedy tylko pamiętam...w moim domu rodzinnym były smażone w tłusty czwartek  - znikały jeszcze tego samego dnia! :) Bo przecież w tym dniu nie ma co liczyć kalorii... należy zapomnieć o diecie i brać się za faworki! Ich przygotowanie nie trwa długo, wystarczy godzina i cała góra chrustu gotowa! W moim przypadku tak było... Jednak od standardowego przepisu odeszłam na jeden 'ciemny' krok - akurat na widoku miałam kakao gorzkie i pomyślałam: czemu nie?! Dodałam odrobinę i tak właśnie uzyskałam łaciate faworki - faworki kakaowe. Polecam!


Składniki na faworki:


350 g mąki
3 żółtka
1 jajko
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki rumu/spirytusu
Szczypta soli

Dodatkowo:


1 łyżka ciemnego kakao
1 l oleju słonecznikowego
Cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki na faworki wymieszać w misce i zagnieść z nich jednolite i gładkie ciasto. Następnie przez kilka minut wybić ciasto wałkiem, tak aby się dobrze napowietrzyło. Z całości ciasta oderwać  1/3 część, którą następnie połączyć i wyrobić z ciemnym kakao. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki i jasną część ciasta rozwałkować wstępnie na dość gruby placek. Z ciemnej części ciasta uformować długi, cienki walec i porozkładać go fantazyjnie na białym placku, po czym przy użyciu wałka rozwałkować całość dość cienko. Następnie placek pociąć na paski o grubości około 3 cm i długości 10-15 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie na 5 cm i raz wystarczy przewinąć przez otwór aby uzyskać kształt podłużnego faworka. W garnku rozgrzać dość mocno olej, po czym smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierze kuchennym od nadmiaru tłuszczy i na koniec posypać cukrem pudrem.


Podobne posty:

poniedziałek, 9 lutego 2015

Ciasto krówka śmietankowa

Ciasto 'krówkę' miałam okazję jeść już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest naprawdę bardzo dobrym ciachem! Przepis dostałam od mojej koleżanki Gosi :) - to ona właśnie przynosiła ten wypiek od czasu do czasu do pracy, gdzie znikał w mgnieniu oka... 'Krówka' mimo dużej ilość kajmaku nie jest jakoś bardzo słodkie, a to wszystko za sprawą delikatnej i lekkiej masy śmietankowej. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu, jednak co ważne: wymaga trochę czasu "leżakowania" w lodówce aby po prostu delikatnie zmiękło. Przynajmniej raz polecam wypróbować ten przepis, bo kawałek 'krówki do kawy każdemu na DzieńDobry* się przyda!


Składniki na ciasto:


0,5 kg mąki
0,5 kostki masła (100 g)
100 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego

Masa śmietanowa:


800 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
200 ml wody gorącej
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:


1 puszka masy krówkowej (ja dałam firmy Gostyń 510g - bardzo zalecam użycie tej masy!)
100 g płatków migdałów


Sposób przygotowania:


Placki: Do miski wrzucić wszystkie podane składniki na placki, (masło koniecznie musi być bardzo miękkie) i należy je wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Na blacie położyć kawałek papieru do pieczenia o wymiarach blachy i przy pomocy wałka pierwszą cześć ciasta rozwałkować aby pasował do spodu blaszki. Placek piec w temperaturze 200 st C przez 13-15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Masa śmietankowa: W szklance z gorącą wodą rozpuścić żelatynę i odstawić w chłodne miejsce, do czasu aż zacznie delikatnie tężeć. Do miski wlać śmietankę i miksować przez kilka minut, następnie dodać cukier puder przy tym cały czas miksując. Śmietanka musi być dość sztywna. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i dobrze wymieszać. Śmietankę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Składanie ciasta: Na pierwszy placek wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją i nakryć drugim plackiem. W garnku z gorącą wodą zanurzyć na około 5 minut zamkniętą puszkę z kajmakiem, aby po otwarciu lepiej się rozprowadziła. Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć i równomiernie rozłożyć masę krówkową. Na suchej patelnie delikatnie podprażyć płatki migdałów i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na cały dzień; najlepsze jest po całej dobie leżakowania w lodówce.


Podobne posty:

sobota, 7 lutego 2015

Sos czosnkowo - ziołowy

Przepis na ten sos czosnkowo-ziołowy dostałam bardzo dawno temu od mojej koleżanki (dzięki Natko :*) właściwie, to ona mnie go nauczyła robić. Sos ten, jest lekki, dość delikatny i smakowo najlepszy! Jego przygotowanie trwa parę minut, jednak swój czas w lodówce musi odstać ~ 0,5 h.
Praktycznie zawsze go robię, gdy przyrządzam swoją pizzę. A, że pizza 'gości' u nas średnio 3 razy w miesiącu, zatem poniższy sos również często jest u nas konsumowany.


Składniki:


Jogurtu naturalny (typu greckiego) – 400 g
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
duża szczypta soli
pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:


Do miski przelać jogurt, dodać majonez, sól, cukier. Następnie ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i także dodać do jogurtu. Na koniec w dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (pod wpływem ciepła wydobywa się ich aromat) i wsypać do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać i tak gotowy sos włożyć do lodówki na pół godziny aby się „przegryzł”.

poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto z kremem chałwowym i pianką śmietanową.

W szafce już jakiś czas leżała spora kostka chałwy i tak myślałam jakby ją tu spożytkować?! Krem z chałwą - taki mi pomysł się zrodził i tak w myśli budowałam obraz całości... Połączyłam go z lekką pianką śmietanową - delikatnie słodką, a całość widziała mi się na puszystym biszkopcie. Tak! Taka była moja wizja tego ciasta... Następnego dnia zabrałam się za realizację planu. Udało się! Ciasto wyszło dokładnie takie jak sobie zaplanowałam :) Ciasto, mimo obecności chałwy nie jest bardzo słodkie ani ciężkie; jego słodycz jest idealnie zbalansowana lekką śmietanową pianką. Polecam!


Składniki na biszkopt:


5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (5 czubatych łyżek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 budyń śmietankowy/waniliowy

Składniki na krem chałwowy:


1 kostka miękkiego masła (200 g)
200 g chałwy waniliowej
2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na piankę śmietanową:


 1 l śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
250 ml gorącej wody
3 łyżki żelatyny (ok. 50 g)

Dodatkowo:


0,5 tabliczki czekolady białej
0,5 tabliczki czekolady mlecznej/gorzkiej

Opcjonalnie:

ok. 25 ml rumu


Sposób przygotowania:


Biszkopt: ubić białka ze szczyptą soli i wolno dodawać cukier. Do sztywnej piany białkowej dodawać żółtko po żółtku i cały czas miksować. Następnie mąkę, budyń i proszek stopniowo przesiewać do ubitej masy bardzo delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką, tak aby zachować puszystość masy. Przygotować blachę(35x25) i biszkopt piec w temperaturze 175 st C przez 25 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozwolić powoli ostygnąć ciastu.
Krem chałwowy: Miękkie masło wrzucić do miski miksować aż do uzyskania aksamitnego, gładkiego kremu. Następnie, do kremu wsypać kakao i rozdrobnioną chałwę i ponownie miksować tak aby wszystkie składniki utworzyły jednolity krem. Na kilkanaście minut krem schować do lodówki.
Pianka śmietanowa: W szklance z gorącą wodą rozpuścić żelatynę i odstawić w chłodne miejsce, do czasu aż zacznie delikatnie tężeć. Do miski wlać śmietankę i miksować przez kilka minut, następnie dodać cukier puder przy tym cały czas miksując. Śmietanka musi być dość sztywna. Do ubitej śmietany dodać lekko tężejącą żelatynę i dobrze wymieszać. Śmietankę odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Składanie ciasta: Biszkopt skropić odrobiną rumu tak aby nie był tak bardzo ‘suchy’. Następnie przełożyć cały krem chałwowy i równomiernie rozsmarować go po całym biszkopcie. Na krem, przełożyć gęstą masę śmietanową, wyrównać i na całą noc włożyć ciasto do lodówki. Następnego dnia na tarce zetrzeć czekoladę i posypać wierzch ciasta. (W mojej wersji; roztopiłam dwie tabliczki czekolady i polałam wierzch, jednak nie polecam polewy czekoladowej, ponieważ ciasto się źle kroi i trzeba dużo cierpliwości aby kawałki ładnie wyglądały…)

środa, 28 stycznia 2015

Krokiety z brokułem, szynką i serem

Od dawna zbierałam się do przygotowania właśnie takich o to krokietów! Udało się. Była nieodparta ochota i chęci, więc do pracy się szybko zabrałam....Celem były krokiety z brokułem, szynką i serem. Jest jednak jeden minus: przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne i wymaga trochę czasu... Ale za to później przez parę dni możemy się nimi zajadać :) W moim przypadku tak było... Krokiety wychodzą bardzo smaczne! Są świetne na co dzień i na wszelkiego rodzaju święta, uczty i balangi. Można podawać je z sosem czosnkowym, ketchupem czy majonezem. Polecam!


Składniki na naleśniki:


(Ja podwoiłam poniższą ilość składników)
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
Szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miękkiego masła

Sposób przygotowania:


Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka ,mąkę, sól, cukier, masło i dodatkowo jogurt – czyli jednym zdaniem wszystkie składniki – i przy pomocy miksera wszystkie dobrze ze sobą połączyć. Ciasto nie może być za gęste ani zbyt rzadkie; a jeśli będzie mieć malutkie grudki masła to nic nie szkodzi, gdyż przy smażeniu naleśników nie trzeba będzie już smarować olejem patelni a po grudkach oczywiście nie będzie ani śladu. Na patelnię teflonową wylać cienką warstwę ciasta i smażyć z każdej strony przez nie całą minutę.


Składniki na farsz:


2 brokuły
Kawałek szynki z wędzarni (ok 300g-350g)
0,5 papryki czerwonej
2 średnie cebule
200 g startego sera Mozzarella
1 łyżka masła
Przyprawy: świeżo mielony pieprz , słodka papryka czerwona, sól (opcjonalnie: suszone zioła)

Panierka:


2 duże jajka
150 ml mleka
200g bułki tartej
Przyprawy: szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
1l. oleju


Sposób przygotowania:


Farsz: Brokuły opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dość mocno posolić (1 czubata łyżka soli) – zostawić tak całość na 10 minut. Następnie wodę z solą wylać, wlać świeżej wody, dodać szczypty soli i gotować do czasu aż brokuły będę miękkie. Brokuły natychmiast po ugotowaniu, przełożyć do durszlaka i mocno schłodzić zimną wodą. Brokuły następnie podzielić na mniejsze „różyczki”. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni z odrobiną masła i szczyptą soli. Szynkę i paprykę także pokroić w małą kosteczkę i na kilka minut dorzucić na patelnię do cebulki. Wszystkie wspomniane powyżej składniki wrzucić do jednej miski, wsypać sera i doprawić dość mocno do smaku. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem i przyprawami. Na naleśnik nałożyć farsz i następnie złożyć w tak zwaną „kopertę” – animacja poniżej – zawinięte krokiety obtoczyć z każdej strony w jajku, w bułce tartej i smażyć w gorącym oleju do uzyskania ładnego, złoto-brązowego koloru.


czwartek, 15 stycznia 2015

Babeczki z czekoladą

Po Nowym Roku, były postanowienia - taak... dobrze to napisałam BYŁY! ;-) Miało już nie być słodkości, ciast, ciasteczek itp łakoci... Ale nie! Ja tak nie potrafię; zresztą po co się tak 'karać'(?) Czasem, przecież trzeba się czymś słodkim uraczyć... Zatem, szybko się masę na babeczki utarło i później już tylko moment - cała góra puszystych i słodkich muffinek była gotowa! Te pyszności robi się bardzo szybko i niestety ale też szybko się je zjada - Polecam! :)


Składniki:

0,5 kostki masła (100 g)
400 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego (zostawić na posypanie wierzchu babeczek)
200 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
sok z połowy cytryny
150 g dropsów czekoladowych
Szczypta soli

Dodatkowo:

1 czubata łyżka gorzkiego kakao


Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w mikrofalówce i przelać do miski, wsypać cukier, dodać szczypty soli - ubijać do czasu aż masło z cukrem dobrze się połączą. Następnie do masy wbić jajka i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Do miski z masą wlać mleko oraz sok z cytryny i ponownie dobrze wymieszać. Później stopniowo przesiewać mąkę, proszek do pieczenia i sodę – miksować. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz wsypać ok. 100g dropsów czekoladowych. Masę wyłożyć do papilotek tak do 3/4 ich wysokości, a wierzch każdej babeczki posypać kilkoma dropsami i szczyptą cukru. Muffinki włożyć do specjalnej blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 190st C tak około 22-24 minut. Do reszty ciasta wsypać kakao, dobrze wymieszać i ponakładać do kolejnych papilotek – w naszym przypadku to były małe papilotki.
Z podanej ilości wychodzi 12 dużych i 22 sztuk małych babeczek.


muffins

Podobne posty: