niedziela, 3 lutego 2013

Donutsy idealne!

Chodziły za mną chyba z 2 tygodnie! tak one właśnie pysznie słodkie, mięciutkie donutsy... czy szerzej znane jako doughtnuts, donaty i oponki. A teraz uśmiechają się i kuszą mnie z talerza swoim pięknym wyglądem ale i jakże idealnym smakiem. Miałam okazję jeść oryginalne donutsy i powiem szczerze i nie skromnie, że te zrobione przeze mnie są o niebo lepsze! I jako, że tłusty czwartek już blisko zachęcam do samodzielnego wykonania tychże pyszności. Z podanych składników wychodzi około 36 kolorowych smakowitości. Polecam!

donutsy

Składniki:


4,5 szklanki mąki (650 g)
0.5 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
2 jajka
1/4 szklanka wody
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła (100 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
Kilka kropel aromatu waniliowego
Starta skórka z 1 pomarańczy
Szczypta soli

Polewa lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki wody
2 łyżki stopionego masła
0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: posypka, czekolady mleczna, gotowy lukier zielony

donutsy

Sposób przygotowania:


Do miski przesiać mąkę. Następnie do innego naczynia wlać mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli i roztrzepać tak aby wszystkie te składniki się ze sobą dobrze połączyły. Do szklanki z wodą dodać pokruszone drożdże i przy pomocy widelca mieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce i odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze sparzyć i na tarce o małych oczach zetrzeć skórkę. Do przesianej mąki przelać wszystkie składniki i przy użyciu drewnianej łyżki dobrze je ze sobą wymieszać. Następnie na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i wyrabiać je tak aby nie kleiło się do dłoni. Później ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1h w ciepłym miejscu aby ładnie wyrosło. W tym czasie przygotować polewę lukrową. Do miseczki wsypać cukier puder, dodać masło, cynamon i stopniowo dolewać wody – cały czas mieszać, tak aby lukier miał dość gęstą konsystencje. Po godzinie wyjąć ciasto na blat, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i za pomocą wykrawacza do pączków (9,5 cm) lub szerokiej szklanki wykrawać koła a następnie używając kieliszka wykrawać w nich dziurki. Tak uzyskane pierścienie odłożyć na około 30 minut aby przynajmniej dwukrotnie zwiększyły swoją objętość. Po wyrośnięciu, piec je na głębokim oleju nagrzanym do 165st C z dwóch stron tak aby uzyskały ładny złoto-brązowy kolor. Należy uważać aby olej nie był zbyt mocno nagrzany, gdyż wtedy donutsy szybko się przypalą zewnątrz a w środku się nie upieką. Usmażone już donutsy układać na talerz z ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy już ostygną udekorować je polewą i posypką.

donutsy

Podobne posty:

piątek, 1 lutego 2013

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą


Tym razem pomysł na obiad dostałam od siostry, która ostatnio nieźle działa w kuchni! Hmm... Kieszonki z kurczaka z farszem szpinakowym i serem feta. Bardzo smaczne, zdrowe i w dodatku wcale nie skomplikowane danie - idealne na sobotni obiad. Zatem pysznie miłego weekendu życzę!

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Składniki:


2 pojedyncze piersi z kurczaka - dla 2 osób
0,5 opakowanie szpinaku mrożonego (200-220g)
0,5 kostki sera fety
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona mięta

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Gdy cebula się już zeszkli, wrzucić szpinak i smażyć do momentu aż woda wyparuje. Na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka należy opłukać i ostrym nożem naciąć podłużną kieszeń. Następnie filety natrzeć każdej strony startym imbirem i posypać suszoną miętą. Ser feta pokroić w cienkie plastry, którymi następnie wyłożyć kieszeń filetów. Do środka dodać przygotowany szpinak i przy pomocy wykałaczek spiąć tak aby w miarę możliwości farsz nie wypłynął na zewnątrz. Później filety podsmażyć z każdej strony, do czasu aż nabiorą ładnego złotego koloru. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostały farsz szpinakowy, obsmażone filety i dusić pod przykryciem przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Podobne posty:

wtorek, 29 stycznia 2013

Gulasz hiszpański

Kolejny kapitalny sposób na przyrządzenie dania z mięsa schabowego! Niedzielne przedpołudnie i chwila namysłu: Co by tu upichcić!? Padło na kuchnię hiszpańską - jakże bliską mojemu sercu... Gulasz hiszpański ma dość ciekawy smak. Mąż określił obiad mianem: Superaśny, więc nic tylko się cieszyć - cieszyć tym, że moje danie po raz kolejny było smaczne. Jeśli ktoś lubi sos słodko-kwaśny, ten gulasz bardzo przypadnie mu do gustu. Opcjonalną propozycją też jest zastosowanie w tym przepisie filetu z kurczaka, bo ten zawsze dobrze wypada z nutą słodkości, zatem do dzieła!

gulasz hiszpański

Składniki:


800 g mięsa schabowego
2 duże cebule
3 pomidory
1,5 papryki czerwonej
1 puszka ananasa
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przyprawy: sól, pieprz, curry, kilka ziaren pieprzu czarnego

Sposób przyrządzenia:


Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni. Mięso schabowe umyć, pokroić w małe kawałki i wrzucić na patelnię aby lekko je obsmażyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w pół księżyce. Do średniego garnka przerzucić podsmażone mięso, dodać pokrojone warzywa, lekko doprawić i dusić przez około 60 minut – od czasu do czasu przemieszać. W połowie duszenia wrzucić ananas pokrojony na małe kawałki oraz całą zalewę. Dodać imbir, curry i dusić do momentu, aż mięso w naszym gulaszu będzie miękkie i kruche. Gulasz najlepiej podawać z ryżem lub ze świeżym pieczywem.

gulasz hiszpański

czwartek, 24 stycznia 2013

Makaron ze szpinakiem plus dodatki ekstra

Dziś miałam troszkę więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego... pomyślałam o makaronie. Reszta już sama przyszła, a że ostatnio wpadła mi do ręki książka Gina D'acampo: 'Dieta Italiana', więc troszeczkę się zainspirowałam. Danie nie dość, że naprawdę świetnie smakuje to też pięknie wygląda!
I tak sobie teraz pomyślałam, że sympatycznie byłoby być teraz we Włoszech!

makaron ze szpinakiem plus dodatki ekstra

Składniki:


300 g makaronu tagliatelle
200 g świeżego szpinaku
0.5 kg filetu z kurczaka
ok. 7-8 suszonych pomidorów
0.5 kostki sera feta
1 czerwona cebula
2 cebule dymki
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu greckiego
0.5 szklanki słonecznika łuskanego
Przyprawy: sól, pieprz, suszony imbir, curry

makaron ze szpinakiem plus dodatki ekstra

Sposób przyrządzenia:


Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić kawałki mięsa, doprawić je przyprawami i dodać poszatkowaną czerwoną cebulę. Całość podsmażać, do czasu aż kurczak nabierze ładnego, złotego koloru. Następnie mięso odłożyć na talerz i ponownie na patelnię wlać odrobinę oliwy, na której podsmażyć lekko cebulki. Po 5 minutach dodać szpinak i doprawić solą i pieprzem. Następnie, gdy szpinak już lekko zmięknie, dodać przeciśnięty czosnek, pomidorki pokrojone w paseczki i całość jeszcze poddusić przez parę minut. Pod koniec dodajemy odrobinę jogurtu. Później przed podaniem, dodać ser feta pokrojony w kostkę. Dodatkowo jeszcze, aby całość nabrała jeszcze dodatkowy wymiar smaku, można danie posypać podprażonym wcześniej, na suchej patelni słonecznikiem.

makaron ze szpinakiem plus dodatki ekstra

Podobne posty:

wtorek, 22 stycznia 2013

Gołąbki z szybkowaru

Dział warzywa owoce. Patrzę: kapusta włoska. Myśl: AHA, będą gołąbki! W kuchni już się działo... gołąbki z lekko urozmaiconym środkiem, taki był właśnie mój zamysł. Otworzyłam lodówkę i zaczęłam wyciągać składniki, które zbudowałyby to, co sobie wcześniej obmyśliłam. Udało się, pyszne gołąbki rządziły u nas na talerzach przez 2 dni!

gołąbki z szybkowaru

Składniki:


1 główka kapusty włoskiej
2 szklanki ryżu
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 cebula biała
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 jajko
200 g pieczarek
Natka pietruszki
Pęczek szczypiorku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

gołąbki z szybkowaru

Przygotowanie:


Z kapusty ściągnąć i wyrzucić wierzchnie, brzydkie liście. Wyciąć głąb, włożyć kapustę do garnka, i zalać ją ciepłą wodą i podgotować do momentu aż liście lekko zmiękną. Następnie rozpocząć szykowanie farszu: ugotować w osolonej wodzie ryż, cebule i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Do lekko podsmażonych składników dodać mięso, czosnek i przyprawy – mieszać całość do momentu aż mięso będzie lekko podrumienione. Do dużej miski wsypać ryż i pozostałe składniki, dodać również poszatkowaną pietruszkę i szczypiorek – doprawić jeśli będzie taka potrzeba i na koniec dodać jajko – dokładnie wymieszać farsz. Podgotowaną i ostudzoną już kapustę, wziąć i ściągać z niej pojedynczo liście.  Z każdego większego liścia odciąć dolną pogrubioną cześć. Później mniejsze liście, które nie przydadzą się do zawijania, ułożyć na dnie szybkowaru. Następnie farsz nałożyć na liść, tak aby udało się go szczelnie zawinąć w gołąbka i układać ciasno jeden przy drugim w szybkowarze. Gołąbki zalać dość ciepłą wodą (ok. 2/3 wysokości garnka) i zamknąć i jak już szybkowar uzyska ciśnienie robocze to odliczamy 10 minut, po których nasze gołąbki będą gotowe. Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

gołąbki z szybkowaru

Podobne posty:

niedziela, 20 stycznia 2013

Babka bakaliowa na spodzie słonecznikowym

Babka bakaliowa idealna na każdą okazję, jak i na zwykły niedzielny dzień! Mogę zagwarantować, że od nie jednego łasucha usłyszycie komplement. Babkę robi się bardzo łatwo i dość szybko. Przepis śmiało można nazwać: Babka szklanka-szklanka, bo jest prosty do zapamiętania. Świetnym tu pomysłem jest słonecznik na spodzie, bo nadaje całości naprawdę ciekawy smak. Przepis ten wraz z kawałkiem tej rewelacyjnej babki dostałam od Madzi i Zuzi, i już po pierwszym kęsie, uznałam, że muszę go tu zamieścić! Polecam.

Babka bakaliowa na spodzie słonecznikowym

Składniki:


1 szklanka białek (ok. 6 dużych jaj)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 2 szklanek bakalii (ja dałam: po 80g suszonych moreli, daktyli i migdałów)
100 g łuskanego słonecznika

Babka bakaliowa na spodzie słonecznikowym

Sposób przyrządzenia:


Do miski wrzucamy białka ze szczyptą soli i ucieramy je na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier. Do ubitej na puszysto masy, przesiewamy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wciąż miksujemy. Następnie wolno dodajemy olej( ja dodałam oliwy) wciąż łącząc wszystko w jednolitą masę. Do naszej masy na babkę dodajemy ulubione bakalie i lekko mieszamy całość. Ja dodałam pokrojone w kosteczkę morele, daktyle (bo nie przepadam ze rodzynkami) i migdały. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wysypać na jej spód słonecznik (aby zintensyfikować jego smak, można go na suchej patelni podprażyć) i ładnie go rozprowadzić a następnie przełożyć całą masę. Babkę piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C z termoobiegiem. Po tym czasie zostawić babkę w środku piekarnika, pozwolić jej tam ostygnąć, bo dzięki temu nasza babka nie opadnie.

Babka bakaliowa na spodzie słonecznikowym

czwartek, 17 stycznia 2013

Domowa pizza jak z pizzerii

Dość niedawno zamieściłam tu przepis na taką typowo domową pizzę . I jako, że danie to, praktycznie parę razy w miesiącu pojawia się u mnie na stole mój dzisiejszy wpis będzie zawierał przepis na pizzę jaką spotkać można w dobrych pizzeriach! Bo cała tajemnica tkwi w pieczeniu pizzy… Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia do pizzy to nic nie szkodzi! Dzięki temu przepisowi otrzymasz idealną pizzę rodem z najlepszej restauracji. Pizza smakuje jak..., jak wspomnienie z Włoch…

Domowa pizza jak z pizzerii

Składniki na ciasto:


450-500g mąki pszennej
1  szklanka ciepłej wody
0,5 kostki drożdży babuni (50g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich (Opcjonalnie)

Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm.

Moje składniki:

25 dag sera żółtego mozzarella
20 dag plasterków szynki
30 dag pieczarek
2 cebule (biała i czerwona)
1 duża papryka czerwona
Oliwki zielone

Przyprawy na wierzch pizzy: Oregano, słodka papryka

Domowa pizza jak z pizzerii

Sposób przyrządzenia:


Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody (woda nie może być gorąca bo „zabije” nam drożdże!) i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy - wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni (mi wyszło troszkę ponad 500 g mąki). Ciasto polecam przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.
Następnie wyrośnięte ciasto, podzielić nożem na pół. Pierwszą partię równomiernie rozłożyć na papierze, tak aby otrzymać w miarę kształtne koło.
Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, ser mozarella i pozostałe składniki.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. [Jeśli, nie macie nikogo do pomocy, aby trzymając blachę, ktoś zsunął Wam pizzę - polecam zrobić tak: papier z pizzą przełożyć/zsunąć na ruszt, a następnie z rusztu łatwiej będzie Wam ją zsunąć papier z pizzą bezpośrednio na gorącą blachę.]
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Z kolejną porcją ciasta postępujemy tak samo - polecam przygotować drugą pizzę w trakcie pieczenia się pierwszej.

Do pizzy polecam tez mój sos czosnkowy!

Domowa pizza jak z pizzerii

Domowa pizza jak z pizzerii

Podobne posty:

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kurczak w ananasie z nutą miętowo-imbirową

Na życzenie męża - kurczak. Moją zachcianką była zaś ta "odrobina" słodyczy jaką otoczyłam kurczaczka. Przyprawy dobrałam tak, że udało mi się skontrastować słodki smak ananasa i gruszki, za pomocą wyrazistego imbiru. Danie słodko-ostre, dosyć szybko się je przyrządza, a smakuje - ojj smakuje.

Kurczak w ananasie z nutą miętowo-imbirową

Składniki:


0,5 kg piersi z kurczaka
1 puszka ananasa
1 szklanka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 1 cm startego imbiru
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
0,5 szklanki soku gruszkowego (opcjonalnie woda)
Przyprawy: curry, mięta zielona (suszona), pieprz cayenne, sól

Kurczak w ananasie z nutą miętowo-imbirową

Przygotowanie:


Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, na której podprażamy ryż. Mieszamy go do momentu, aż uzyska ładny rumiany kolor – solimy i zalewamy wodą (już więcej go nie mieszając). Filety należy opłukać, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Kawałki mięsa posypać curry oraz miętą i odstać do lodówki na ok. 15 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Gdy cebula ładnie się już zeszkli, wrzucić do niej nasze kawałki kurczaka, przyprawić i mieszać . Po kilku minutach dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek i imbir, i wciąż od czasu do czasu przemieszać. Jak mięso będzie się już dobrze usmażone, zalewamy całość sokiem z ananasowym i gruszkowym i dusimy około 20 minut. Ananas, jeśli jest w plastrach należy pokroić na kawałeczki, po czym wrzucić do mięsa i dusić do momentu aż powstanie lekko zagęszczony sos. Jeśli będzie taka potrzeba, można sos zagęścić łyżką mąki. Kurczak w tej postaci najlepiej smakuje podany z ryżem.

Kurczak w ananasie z nutą miętowo-imbirową

Kurczak w ananasie z nutą miętowo-imbirową

Podobne posty:

niedziela, 13 stycznia 2013

Papryczki faszerowane

Czy macie czasami tak, że pomysł na obiad przychodzi wam dopiero w sklepie? Ja tym razem tak miałam. Patrzę, a tu zaskakująco dobra cena papryk! Hmm od razu widziałam już gotowe danie. Papryczki z farszem, to była moja jakże kolorowa propozycja na obiad.

papryczki faszerowane

Składniki:


1/2 kg mięsa mielonego z szynki
1,5 szklanki ryżu
4 papryki
1 duża cebula,
2 pomidory,
200 g pieczarek,
3 ząbki czosnku
100 g sera mozzarella
natka pietruszki,
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia suszona
Opcjonalnie: 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam Orlando – tomate frito)

papryczki faszerowane

Przygotowanie:


Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie ryżu. Następnie pokroić w kostkę cebulę, pieczarki i pomidory bez skórki. Na patelni podsmażyć cebulkę, pieczarki i mięso, dodając do smaku przyprawy. Gdy mięso się już lekko podrumieni, dodać pomidory, koncentrat i gotować do momentu, aż pomidory całkowicie rozmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Następnie sprawdzić czy nie trzeba czymś jeszcze doprawić i całość dodać do ryżu – wymieszać farsz bardzo dokładnie. Papryczki umyć, przekroić wzdłuż na połowę i wyciąć gniazda nasienne. Każdą papryczkę wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 200st C przez około 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, papryczki posypać startym  serem i posypać dodatkowo papryką słodką.

papryczki faszerowane

papryczki faszerowane

Podobne posty:

środa, 9 stycznia 2013

Czekoladowa tarta - tylko dla Czekoladomaniaków!!

Gratka tylko i wyłącznie dla ogromnych fanów czekolady. Jeśli kochasz czekoladę pod każdą jej postacią, to jest to coś właśnie dla Ciebie! Mega czekotarta, którą należy zjadać z umiarem bo gwarantuję, że nasyci każdego nienasyconego czekoladowego maniaka!
Przepis z książki: "Desery. Ponad 100 wspaniałych przepisów" - odrobinkę przeze mnie zmodyfikowany, bo dodałam do ciasta garść migdałów.


Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki (ok.250g)
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
0.5 kostki masła
3 łyżki zimnej wody
50g migdałów

Nadzienie:

3/4 kostki masła
1 szklanka cukru trzcinowego
4 jajka
4 łyżki kakao
250 ml śmietanki 18%
1,5 tabliczki mlecznej czekolady (ok.150g)

Wierzch tarty:

400 ml śmietany 36%
0.5 tabliczki czekolady gorzkiej

tarta czekoladowa

Sposób przyrządzenia:


Mąkę i kakao przesiać do miski. Następnie przesiane składniki utrzeć z miękkim masłem. Później dodać cukier, rozdrobnione w blenderze migdały i wodę, po czym  ucierać aż do uzyskania błyszczącego ciasta. Uzyskane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem, do których stopniowo dodawać jajka. Na kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Do naczynia z masą dodać kakao, roztopioną czekoladę i śmietanę – wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty (średnica 27cm), na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć(suchą fasolą lub grochem) tak aby nie wyrosło za bardzo – i tak piec przez 15 minut w temperaturze 190st C. Po tym czasie ściągamy z ciasta papier z obciążeniem i pieczemy ponownie w temperaturze 160st C około 10 minut. Następnie, na nasze upieczone ciasto wylać nadzienie i znowu piec około 50 minut w temp. 160st C. Ciasto po ostudzeniu przybrać ubitą śmietaną i startą czekoladą. Podawać dobrze schłodzone!

tarta czekoladowa

Podobne posty: