Taki sos słodko-kwaśny zrób go sam/a! Mnie kojarzy się on z czasami studenckimi, kiedy to trzeba było na szybko coś zjeść. Wtedy robiło się tylko ryż, kawałki kurczaka, wrzucało się sos i obiad gotowy; sos jednak zawsze był ze sklepu... Ja proponuję zrobienie samemu takiego sosu, bo wtedy wiemy jak został on przygotowany i co ważne, z jakich składników. Taki homemade sos smakuje po prostu stokroć lepiej niż kupny! Przepis ten dostałam od mojego kolegi z pracy - Góry, on zaś dostał go od swojej cioci, a ja w taki o to sposób dzielę się nim z Wami. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu, znaleźć parę rąk do pomocy i sprawić sobie, aż 6 słoików litrowych tego sosu! I tak jak mi Góra polecał, tak ja polecam teraz Wam - wypróbujcie ten przepis koniecznie!
Składniki:
3kg pomidorów
1kg cebuli
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy słodkiej
1 główka czosnku (średnia)
1 słoik pędów bambusa (330g)
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka chili
1 łyżka sosu piri-piri (opcjonalnie)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka mielonego pieprzu
2 łyżki papryki słodkiej
1 szklanka octu 10%
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule i papryki także pokroić w kosteczkę, czosnek bardzo drobno poszatkować. W dużym, 6 litrowym garnku, wlać i podgrzać 2 łyżki oliwy, a następnie wrzucić pokrojone pomidory wraz cebulą – na wolnym ogniu gotować całość przez godzinę (od czasu do czasu przemieszać). W tym czasie, ananas jeśli jest w plastrach pokroić w mniejsze kawałki, a pędy babusa jeśli trzeba podzielić na cieńsze paseczki. Po upływie godziny, do garnka wrzucić wszystkie składniki i przyprawy (
oprócz mąki ziemniaczanej i soku z ananasa), wymieszać i gotować przez 30 minut. Po tym czasie, w szklance z sokiem z ananasów, dobrze rozmącić mąkę ziemniaczaną, a następnie mieszaninę przelać do garnka i mieszać aż sos delikatnie zgęstnieje. Należy go podgotować jeszcze z 15-20 minut, a później do przygotowanym wcześniej słoików przekładać gorący sos. Słoiki mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić tak do ostudzenia. Nie pasteryzować. Gotowe słoiki z sosem przechowywać w piwnicy lub spiżarni, należy je spożyć w ciągu pół roku. Sos jest idealny z ryżem i z kawałkami podsmażonego kurczaka lub indyka.